Agriturismo houdt Italiaanse ‘borghi’ springlevend

Agriturismo houdt Italiaanse ‘borghi’ springlevend

De charme van het Italiaanse platteland heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen. Maar, net als in andere Europese landen, trekken veel plattelandsjongeren naar de stad. Dorpjes (borghi) worden zo steeds stiller. Ik zie in mijn werk dat de Italiaanse agriturismo’s een belangrijke rol kunnen spelen bij het levendig houden van deze dorpen. Het mooiste voorbeeld daarvan zag ik in het hart van Umbrië. Ik ben er trots op dat ik u deze agriturismo via mijn website My Italy kan aanbevelen.

De agriturismo waarover ik spreek, is een familievriendelijk resort, centraal gelegen in het groene hart van Italië, Umbrië. Het is een oude burcht, die tegen een heuvel is gebouwd, met rondom uitzicht op de bossen, heuvels en landerijen. Bijzonder is dat het resort bestaat uit alle oude huizen in dit vroegere gehucht. Elke woning is volledig gerenoveerd en voldoet aan al onze hedendaagse wensen op het gebied van comfort. Ik vind dat écht uniek.

Comfortabele en eigentijdse vakantieappartementen

Italianen zijn trots op hun herkomst. Dat geldt zeker ook voor de eigenaar van dit familie resort in Umbrië. In de jaren 50 vertrok hij naar Luxemburg, maar de Italiaanse ‘terra’, zijn geboortegrond, bleef trekken. Ruim 60 jaar later besloot hij de oude burcht in het dorp van zijn jeugd te kopen. Samen met zijn zoon vatte hij het ambitieuze plan op om er een prachtige vakantie-accommodatie van te maken. In totaal hebben ze 31 vakantieappartementen gerealiseerd. Comfortabel en eigentijds, maar je proeft hier nog steeds de sfeer van vroeger. Het is geweldig om te zien dat oude tijden zo kunnen herleven. Net als de dorpsbewoners dat vroeger deden, ontmoeten nu de gasten elkaar op de twee kleine, intieme piazza’s (dorpspleintjes). Daar is ook een kleine bottega (delicatessenwinkel) met lokale producten. Soms heb je het geluk dat er live muziek is op het plein.

Genieten van lokale gerechten

De familie heeft een horeca achtergrond. Die komt ze in het resort goed van pas. In het lager gelegen deel van de burcht vind je onder andere een restaurant, pizzeria en een bar. Ze hebben een jonge gepassioneerde chef aangetrokken, die de lokale keuken van Umbrië kent. Hij kookt met verse seizoensproducten en ingrediënten uit de omgeving. Zo wordt de pasta elke dag vers gemaakt en zijn ook de desserts huisgemaakt. Zoals veel Italiaanse families maken ze ook zelf wijn. Dat gebeurt op een boerderij, een klein half uur rijden van het resort. Mijn advies: doe zeker een keer mee aan één van wijnproeverijen die ze voor hun gasten organiseren.

Respect voor de omgeving

Ik vind dat je op geen andere plek beter ervaart dat toerisme een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behoud van het Italiaanse platteland. Wat hier in Umbrië gebeurt, is het schoolvoorbeeld van met respect omgaan met de omgeving; met oog voor het verleden en een blik op de toekomst. Het dorpje is behouden, er is nieuwe  werkgelegenheid ontstaan en toeristen genieten van de charme van Umbrië. Deze agriturismo vindt daarin een perfecte balans.

Ik ben Margot. Ik woon al jaren in Italië en het is er prachtig. U kunt hier heerlijk dwalen over landweggetjes en door pittoreske dorpjes en historische steden. Ik neem jullie graag mee naar de mooiste plaatsen in Italië.

Margot DeKruif