Agriturismo is een Italiaanse ontdekking

Agriturismo is een Italiaanse ontdekking

Een agriturismo is een bijzondere en unieke vakantie-accommodatie op het Italiaanse platteland. Het is misschien wel de meest authentieke manier om Italië écht te leren kennen. Mijn eerste kennismaking met een Italiaanse agriturismo dateert alweer van 15 jaar geleden. Het was liefde op het eerste gezicht. Inmiddels heb ik mijn hart verpand aan Italië en agriturismo’s. Zo sterk zelfs dat ik met mijn website myitaly.nl ook anderen wil laten kennismaken met deze typisch Italiaanse verblijfsaccommodaties 

Vijftien jaar geleden woonde ik in Milaan. Het was een bijzonder hete, Italiaanse zomer en regelmatig zocht ik verkoeling buiten de stad. Ik trok naar het noorden, richting het Comomeer. Dit is het op twee na grootste van de Italiaanse Alpenmeren. Het is niet alleen favoriet bij de Italianen zelf, maar ook een populaire bestemming voor diverse Hollywood sterren zoals George Clooney. Hem liep ik helaas niet tegen het lijf, maar ik deed wel een andere, allesbepalende ontdekking: een geweldige agriturismo met restaurant op loopafstand van het Comomeer!

Geweldig verblijf

Deze agriturismo aan het Comomeer ligt heel landelijk, op loopafstand van het meer. Een prachtige omgeving, met gezellige dorpjes en veel watersportmogelijkheden. Ik kwam hier helemaal op adem. Ik kon er wandelen, zwemmen, mountainbiken en varen. Wat had ik dat gemist in de stad!  Kortom, hier ontdekte ik hoe geweldig relaxed het verblijf bij een agriturismo is.

Mijn favoriete agriturismo’s

Zo kwam ik op het idee om My Italy te starten, met een selectie van mijn favoriete agriturismo’s. Een agriturismo is een boerderij, waar enkele kamers of appartementen beschikbaar zijn voor gasten. Vergelijk het niet met de Nederlandse variant ‘Slapen bij de boer’. U verblijft in prachtige landhuizen op mooie, rustige locaties, vaak voorzien van alle moderne gemakken en comfort. Een agriturismo betekent voor mij proeven van het landelijke, Italiaanse leven en in een langzaam tempo genieten van je vakantie. La dolce vita! De meeste agriturismo’s in Italië maken en verkopen wijn of olijfolie. Ook vindt u er vaak fantastische kazen, honing of jam. Soms is er ook een restaurant waar u lokale specialiteiten kunt proeven.

Genieten aan het Comomeer

De agriturismo aan het Comomeer bezoek ik nog steeds regelmatig, net zoals alle andere agriturismo’s op mijn website. Ik maak er een praatje met de vader en zoon die de agriturismo beheren, geniet van het mooie uitzicht op de bergen en maak een wandeling langs het meer naar het dorpje. Daar is een kleine boulevard met een aantal terrasjes en de geweldige gelateria La Carapiña  met heerlijk ambachtelijk ijs. Ook loop ik vaak even binnen bij de kleine delicatessenwinkel Crai voor een lekker stuk kaas en een lokale wijn uit Valtellina. Het wordt tijd dat ik weer eens een ritje naar het noorden ga maken!

Ik ben Margot. Ik woon al jaren in Italië en het is er prachtig. U kunt hier heerlijk dwalen over landweggetjes en door pittoreske dorpjes en historische steden. Ik neem jullie graag mee naar de mooiste plaatsen in Italië.

Margot DeKruif