Bij Agriturismo is gastvrijheid mijn topprioriteit

Bij Agriturismo is gastvrijheid mijn topprioriteit

U herkent het vast. Bij het nadenken over een volgende vakantie gaat u zeker ook een lijstje langs van punten waaraan de vakantie moet voldoen. Precies zo werk ik bij de selectie van de Italiaanse agriturismo’s voor mijn website myitaly.nl. Topprioriteit is natuurlijk het gevoel van gastvrijheid. Niets zo lekker dan op vakantie werkelijk ervaren dat je welkom bent.

Na jaren te hebben gewerkt bij een reclamebureau in Milaan, ben ik spontaan het toerisme ingerold. Tijdens mijn allereerste kennismaking met een agriturismo merkte ik hoe fijn zo’n landelijk gelegen verblijf is. Ik besloot er mijn werk van te maken en ging voor mezelf serieus na wat deze agriturismo aan het Comomeer voor mij zo speciaal maakte. De optelsom was snel gemaakt. Een goede agriturismo is voor mij van buiten authentiek en origineel en van binnen voorzien van alle moderne comfort. Uiteraard met de juiste faciliteiten en een goede sfeer. Maar bovenal let ik op gastvrijheid. Een agriturismo hoeft niet perfect te zijn, als je maar hartelijk wordt ontvangen. Dat aspect staat daarom met stip op één. Voor mij betekent dit: voel ik me hier welkom en zou ik hier zelf mijn vakantie willen doorbrengen? Alleen bij een volmondig en overtuigend ja, bied ik de agriturismo graag aan via mijn website My Italy.

Italiaanse gastvrijheid in Le Marche

Oprechte, Italiaanse gastvrijheid ondervond ik bijvoorbeeld bij een agriturismo in de heuvels van Le Marche, ook wel De Marken genoemd. Le Marche is minder bekend dan Umbrië en Toscane en wordt wel eens het best bewaarde geheim van Italië genoemd. Le Marche heeft alles wat je op vakantie wilt hebben: zee en strand, maar ook mooie heuvels met slaperige bergdorpjes en leuke stadjes om te bezoeken. Het doet in alles denken aan Toscane, maar is minder toeristisch. Ik was er voor een business trip en verbleef in een fantastische agriturismo in een oude, verbouwde wijnboerderij volledig tussen de wijngaarden. In mijn vrije uren genoot ik bij het zwembad volop van het prachtige uitzicht. Af en toe liep ik naar het kleine dorp, waar ook het familierestaurant is. Daar at ik lokale gerechten en proefde ik hun eigen wijnen. Vooral de Olive Ascolane (gevulde gefrituurde olijven) zijn een absolute aanrader. Zoals zoveel Italiaanse ‘mamma’s’ maakt de moeder van de eigenaar deze nog vrijwel dagelijks zelf! Heerlijk!

Aandacht en zorg

Toch gaat mijn meest dierbare herinnering uit naar het warme welkom en het ultieme gevoel van gastvrijheid dat ik hier voelde. Iedere ochtend kreeg ik als ontbijt versgebakken cake van de moeder van de eigenaar. Ze had gemerkt hoe lekker ik deze vond. Italianen zijn altijd bijzonder trots op hun plaats van herkomst. Ze willen je dan ook graag helpen met tips, bijvoorbeeld over waar de mooiste stranden zijn, waar je de lekkerste wijn kunt kopen, waar je lekker kunt eten en ga zo maar door. Dát is voor mij gastvrijheid. En dat is waarnaar ik op zoek ben bij alle agriturismo’s die op mijn website myitaly.nl komen. Een eigenaar die je helpt met tips en bereid is net dat stapje extra te zetten, zorgt dat een vakantie bij een agriturismo onvergetelijk wordt.

Ik ben Margot. Ik woon al jaren in Italië en het is er prachtig. U kunt hier heerlijk dwalen over landweggetjes en door pittoreske dorpjes en historische steden. Ik neem jullie graag mee naar de mooiste plaatsen in Italië.

Margot DeKruif