Comomeer is mijn favoriete Italiaanse meer

Comomeer is mijn favoriete Italiaanse meer

Het Comomeer in het noorden van Italië is één van de mooiste meren van Italië. Bij mij staat het Comomeer in ieder geval op nummer 1. Het is mijn favoriete Italiaanse meer. Op mijn website My Italy bied ik maar liefst tien fantastische accommodaties aan rond dit prachtige meer. Hier vindt u alles om een onvergetelijke vakantie te beleven. Zelf verblijf ik elk jaar een aantal weken aan het Comomeer. Daar aankomen, voelt voor mij als thuiskomen.

Het Comomeer is al meer dan een eeuw een populaire vakantiebestemming. Het meer heeft alles om een fantastische (gezins)vakantie te beleven: het prachtige uitzicht op het meer en de bergen, de sfeervolle stadjes en dorpen en veel watersport mogelijkheden, zoals surfen, zeilen, waterskiën en varen. Ook de bergen zijn vlakbij. Hier kunt u heerlijk wandelen en mountainbiken. En met een elektrische mountainbike (in elk dorp te huur) kan iedereen fantastische tochten fietsen.

Comomeer en George Clooney

Sinds mijn eerste kennismaking met het Comomeer, ruim 20 jaar geleden, bezoek ik het meer meerdere keren per jaar. Wat betreft mijn liefde voor dit meer verkeer ik in goed gezelschap. George Clooney heeft in Laglio, een klein plaatsje aan de linkerarm van het Comomeer, een statige villa. Daar viert hij niet alleen zelf graag vakantie, maar ook zijn bekende Hollywood-vrienden. Hem ben ik helaas nog nooit tegengekomen, maar ik heb aan de oevers van het meer al tal van fantastische mensen ontmoet.

Favoriete plekjes aan het meer

Het Comomeer is vanuit Utrecht ongeveer 1.000 km rijden. Met het vliegtuig sta je in circa 2 uur op het nabijgelegen vliegveld van Bérgamo of Milaan Malpensa. Eenmaal aangekomen bij een agriturismo voel je de rust over je komen. Dit is een ander land, met een ander klimaat, een ander tempo en zoveel moois dat dit niet anders dan een relaxte (zomer)vakantie kan worden! Natuurlijk heb ik zo mijn favoriete plekjes aan het meer. Zo vind ik de kiezelstrandjes bij Domaso, in het noorden, direct aan het Comomeer, een écht aanrader. IJsliefhebbers waarschuw ik altijd vooraf: wie een ijsje gaat eten bij Gelateria La Carapiña in Gravedona is verkocht. Alle smaken zijn lekker en smaken nóg lekkerder tijdens een wandeling langs de gezellige boulevard.

Authentiek vissershaventje

Noemenswaard is ook mijn favoriete residence in het noorden van het Comomeer. De eigenaar is tevens burgemeester van het dorpje. Die functies kunnen in Italië nog heel goed samengaan. Ik ken hem inmiddels al tien jaar en bezoek hem regelmatig. In het centrum van het dorp is een authentiek vissershaventje en een kleine boulevard. Er zijn kiezelstrandjes en diverse campings met barretjes en terrasjes. Naast de surfschool is mijn favoriete terrasje. Het barretje zelf is niets bijzonders, maar het prachtige uitzicht over het meer is er één uit duizenden. Ik ben gelukkig als ik daar zit: met een glas prosecco en de heerlijke wetenschap dat dit verblijf aan het Comomeer altijd weer een vervolg krijgt.

Ik ben Margot. Ik woon al jaren in Italië en het is er prachtig. U kunt hier heerlijk dwalen over landweggetjes en door pittoreske dorpjes en historische steden. Ik neem jullie graag mee naar de mooiste plaatsen in Italië.

Margot DeKruif