Ontdek agriturismo’s in Toscane

Ontdek agriturismo’s in Toscane

Toscane wordt vaak als één van de mooiste streken van Italië genoemd. Daar ben ik het zeker mee eens. Wie Toscane zegt, denkt automatisch aan betoverende landschappen met cipressen, uitgestrekte velden vol zonnebloemen, diepgroene pijnbomen en heuvels vol wijngaarden, boerderijen en intieme dorpjes. Er is hier zoveel te beleven! Florence, Lucca, Siena, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een wijnroute door de Chianti of een bezoek aan het middeleeuwse bergdorp San Gimignano. Zelfs de zee is dichtbij!

Ik heb het geluk dat ik al ruim 10 jaar in Toscane woon. Voor mijn website myitaly.nl ben ik natuurlijk regelmatig in deze streek actief. Iedere keer weer geniet ik van de authentieke en knusse agriturismo’s die Toscane heeft. Voor sommige van deze agriturismo’s moet je echt iets over hebben. Voor mij maakt dat een verblijf alleen maar extra leuk!

Toscaanse heuvellandschap

Ik herinner me bijvoorbeeld nog goed de eerste keer dat ik een agriturismo in het noordelijke deel van Toscane bezocht. De toegangsweg was zo smal, dat ik me serieus begon af te vragen of ik wel goed zat. Gelukkig won mijn nieuwsgierigheid het van mijn twijfel. Eenmaal aangekomen, werd ik beloond met een prachtig uitzicht over het Toscaanse heuvellandschap en een heerlijk rustige omgeving. De eigenaar van deze agriturismo legde me later uit dat de smalle weg alleen voor bestemmingsverkeer is. Perfect dus, want niet of nauwelijks verkeer betekent extra veel rust. Een andere ontdekking die ik hier deed, was het restaurant van deze agriturismo op de top van de heuvel. Natuurlijk kun je de auto pakken, maar er bleek ook een wandelpad te zijn. Wij gingen ’s avonds en namen voor de zekerheid een zaklamp mee. Superleuk natuurlijk als je hier met kinderen verblijft. Zelf vind ik het geweldig dat in het restaurant alle producten van de agriturismo worden gebruikt, zoals olijfolie, olijfpaté, diverse soorten schapenkazen en vlees, yoghurt en desserts.

Agriturismo bij Volterra

Ook van een andere agriturismo in Florence weet ik dat de weg tot vraagtekens kan leiden. Dit is een agriturismo in de omgeving van Volterra. Deze agriturismo ligt aan het eind van een zandweg. Als je komt aanrijden, zie je in de verte het huis al liggen. Ik kan me de opgetogen reacties van de kinderen op de achterbank al voorstellen. Bijzonder is dat dit nog een actieve boerderij is, waar ze olijven en graan verbouwen. Het enige verkeer dat hier af en toe langs komt, is de tractor van de eigenaar van de agriturismo. Dat versterkt het landelijke karakter van deze agriturismo. Helemaal leuk is dat de kinderen soms mee mogen voor een ritje op de tractor. Een onvergetelijke belevenis!

Geduld wordt beloond

Voor de echt bijzondere plekjes moet je dus soms iets over hebben. Dat kan een lange zandweg zijn of een uitzonderlijk smal stukje weg. Zo wordt soms je geduld een beetje op de proef gesteld. Naar mijn idee maakt dat het plezier alleen maar groter. Kijk eens om je heen en kijk dan nog eens écht goed, is mijn advies. Pas dan ervaar je hoe mooi Toscane is en vergeet je je ongeduld en haast. Laat je dat los en ga je over in het tempo van het Toscaanse platteland, dan ben je klaar om volop te genieten van de Italiaanse gastvrijheid, de natuur en het heerlijke, pure eten.

 

Ik ben Margot. Ik woon al jaren in Italië en het is er prachtig. U kunt hier heerlijk dwalen over landweggetjes en door pittoreske dorpjes en historische steden. Ik neem jullie graag mee naar de mooiste plaatsen in Italië.

Margot DeKruif