Veel gestelde vragen over vakantie in een agriturismo

Het boeken van een vakantie is een tijdrovende klus en roept vaak veel vragen op, dat begrijpen wij maar al te goed! Om het u - hopelijk - wat makkelijker te maken vindt u hieronder een lijst met veelgestelde vragen. De informatie die we hier geven is van algemene aard en, hoewel we ons uiterste best doen, helaas niet altijd compleet. Ook kan de situatie per agriturismo verschillen en zij informeren ons jammer genoeg niet altijd over belangrijke zaken of wijzigingen. Heeft u een vraag die hier niet behandeld wordt, of wilt u toch meer informatie over een bepaald onderwerp of wilt u weten hoe de situatie bij een specifieke agriturismo is, stuur ons dan gerust een e-mail. Wij geven u graag meer informatie en als wij het ook niet weten vragen we het graag voor u na bij de agriturismo!

Wat is agriturismo?

Een agriturismo is in eerste instantie een boerderij, daarnaast hebben ze een aantal kamers of appartementen beschikbaar voor gasten. De meeste agriturismo’s in Italie produceren wijn of olijfolie. Soms maken ze er ook kaas, honing of jam. U verblijft in gerestaureerde landhuizen op mooie, rustige – soms zelfs afgelegen – landgoederen. Soms is er ook een restaurant waar lokale specialiteiten en eigen producten worden geserveerd. Favoriet bij de Italianen voor een gezellige lunch of uitgebreid diner met de familie.

Kan ik met het openbaar vervoer bij de agriturismo komen?

Meestal niet. In een agriturismo beleeft u het authentieke Italie te midden van wijngaarden, olijfbomen, heuvels of bergen. Bijna altijd liggen de agriturismo’s midden in de natuur, vrij ver weg van de bewoonde wereld. Dit betekent vaak dat agriturismo’s helaas slecht bereikbaar zijn met het Openbaar Vervoer. Daarom is een auto eigenlijk onmisbaar.

Hoe is de toegangsweg naar de agriturismo?

Vooral in de regio Toscane, maar ook wel in de overige regio's, kan het zijn dat de toegangsweg tot de agriturismo onverhard is. Het kan dus voorkomen dat u de laatste kilometer(s) over een zandweg moet. Ook zijn de wegen in Italie niet altijd even goed onderhouden en juist omdat agriturismo’s vaak zo prachtig in de natuur gelegen zijn, kan het voorkomen dat de weg ernaar toe soms smal, steil, hobbelig of met veel bochten is.

Is er wifi aanwezig?

De meeste agriturismo’s zijn inmiddels voorzien van wifi, soms alleen in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de receptie. Internet via glasvezel komt op het platteland van Italie nauwelijks voor. Houdt er dus rekening mee dat de snelheid van het internet meestal lager is dan u thuis gewend bent. Ook kan het netwerk minder stabiel zijn dan u gewend bent, storingen komen geregeld voor en als het erg druk is bij de agriturismo (b.v. in het hoogseizoen) dan is de verbinding meestal trager.

Is er standaard airco in de kamers/appartementen?

Nee. Hoewel steeds meer agriturismo’s airconditioning installeren is het niet standaard aanwezig. Indien er wel airco aanwezig is in een agriturismo, dan hebben we dat bij de faciliteiten weergegeven. Houd er rekening mee dat een airco over het algemeen de binnentemperatuur een aantal graden kan verlagen. Als het buiten bijvoorbeeld 35 graden is, dan zal het binnen dus geen 21 graden worden! Wij adviseren altijd overdag de luiken of gordijnen dicht te houden en zodra de zon weg is de ramen even open te zetten om de ergste warmte eruit te laten.

Is een agriturismo altijd kindvriendelijk?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Kindvriendelijk is een subjectief begrip. De één vindt het belangrijk dat er een speeltuintje aanwezig is, de ander wil een peuterbadje of een omheind zwembad. Via de zoekfilters op onze site kunt u filteren op diverse faciliteiten voor kinderen. Staat er iets niet tussen de filters of wilt u meer informatie over een specifieke agriturismo, vraag het ons dan gerust. Er zijn ook agriturismo’s die gericht zijn op voornamelijk volwassenen, zogenaamde “adults only” of “mostly adults” agriturismo’s. Deze agriturismo’s bieden geen faciliteiten voor kinderen en laten soms zelfs geen kinderen toe.

Is het zwembad van de agriturismo omheind?

Meestal niet, maar er zijn wel een aantal agriturismo’s die een omheind zwembad hebben. Helaas biedt het echter geen zekerheid dat uw kind niet bij het zwembad kan komen. Soms zijn de hekken niet hoog genoeg of niet goed genoeg afgesloten. Soms ook laten andere gasten het toegangshekje open staan. Wij adviseren uw kind dus altijd goed in de gaten te houden en ze nooit zonder toezicht buiten te laten spelen.

Is het zwembad ook in het voor/najaar geopend?

De meeste zwembaden in Italie openen in mei en worden eind september gesloten. Mits het weer dat toelaat. Sommige agriturismo’s hebben kortere of langere openingsperiodes van het zwembad. Gaat u in het voor- of naseizoen op vakantie en is een zwembad belangrijk voor u, vraag ons dan gerust of het zwembad in uw reisperiode geopend is. Wij zullen het dan voor u navragen bij de agriturismo. Ook hanteren de agriturismo’s soms voor het gebruik van zwembaden specifieke regels, zoals het dragen van een badmuts. Het zwembadwater kan zout of chloor bevatten of een combinatie daarvan. Als u hier meer over wilt weten, informeer dan ook gerust bij ons.

Ik reis in het voor/naseizoen, zijn alle faciliteiten beschikbaar?

Reist u in het voor- of naseizoen dan zijn vaak niet alle faciliteiten die een agriturismo aanbiedt beschikbaar. Zo worden bijvoorbeeld gezamenlijke diners meestal alleen in het hoogseizoen georganiseerd, als er voldoende gasten aanwezig zijn. Ook kan het zwembad bijvoorbeeld gesloten zijn. Helaas informeren agriturismo's ons hier meestal niet over. Zijn bepaalde faciliteiten belangrijk voor u, laat het ons dan voor u boekt weten. Dan zullen we voor u navragen of deze ook daadwerkelijk beschikbaar zijn bij de agriturismo in de door u gewenste reisperiode.

Meer vragen?

Heeft u specifieke wensen of zijn bepaalde faciliteiten belangrijk voor u, laat het ons dan vooraf weten. Wij kunnen dan - voordat u boekt - voor u navraag doen bij de agriturismo. We doen ons uiterste best om u van de juiste informatie te voorzien, maar hoe de situatie ter plekke zal zijn hebben wij niet in de hand, dat is afhankelijk van de agriturismo. Helaas informeren agriturismo’s ons niet altijd over bepaalde wijzigingen of beslissingen. 

Margot Vragen? >>